Invigningstalare för By slånkvicku 2024 blir Gabriel Ehrling Perers, politisk redaktör på Avesta Tidning och Falu-Kuriren.
Vad betyder By slånkvicku för dig?
– En av sommarens höjdpunkter!
Vilka arrangemang vill du inte missa?
– Oj, svår fråga. Några konserter brukar det alltid bli, men jag är nyfiken på det där traktorracet.
Vad har du för anknytning till By?
– För drygt 20 år sedan var jag en riktigt dålig mittfältare i Horndals IF, men jag fick vara med ändå. Det var på pojknivå och jag var aldrig i närheten av A-laget. Då fick jag också tre mycket lärorika år på Johan-Olovskolan i Horndal. Vi hade fantastiska lärare! Utöver det är jag uppvuxen i grannsocknen (Folkärna), dit jag flyttade hem för drygt tio år sedan, och har vänner lite här och där i By.
Vad ska ditt invigningstal handla om?
– Det är jättehemligt!
Du skrev en kritisk krönika om By slånkvicku i Avesta Tidning för ett par år sedan, fick du några reaktioner på den? Vad tänker du om den idag?
– Rubriken var ”Städa bort seanserna och kvacksalveriet” och jag står så klart för varje ord. Man får tycka, tänka och tro precis vad man vill i det här landet. Ingen hindrar en från att predika sitt evangelium. Men när man försöker tjäna pengar på att sälja andlighet eller frälsning blir det något annat. Och arrangörer har ett ansvar.
– Många reagerade, så klart. En insändarskribent ville likna mig vid en häxbrännare, men i övrigt fick jag nästan bara tillrop. Flera tack kom från By.
Hur viktig är kulturen i Sverige idag?
– Egentligen tror jag kulturen är lika viktig i alla tider. Att den kan och bör vara det. Den ger djup och mening åt tillvaron och lyser upp den tid vi har turen att vandra här på jorden. För oss som bor på landsbygden i Dalarna är kulturen central för att samlas.
Vad betyder landsbygden för dig?
– Framför allt är den mitt hem, men att växa upp i en by har så klart format mig. Landsbygden är egentligen många -bygder. På fritiden reser jag oftast till betydligt glesare sådana i norra Dalarna. Jag älskar att vandra och åka turskidor i dalafjällen.
Och staden då?
– Jag försöker kombinera nytta och nöje. Jag reser över hela Dalarna i tjänsten och har små favoriter i varje stad och större samhälle. Äter Dalarnas bästa indiska mat när jag är i Ludvika, tar ett toscawienerbröd på Kaffestugan i Mora och då och då blir det en kall öl vid Faluån. Jag tycker att man ska plocka russinen ur kakan. Det går utmärkt att både bo på landsbygden och njuta av det staden har att erbjuda.
Kan stad och land hitta ett harmoniskt samliv? Hur?
– Självklart. Det finns inget alternativ till en samexistens. Det tjänar ingenting till att gå runt här och ”hata Stockholm”. Sedan behöver vi alltid påminna våra politiker om hur deras beslut påverkar livet här.
Berätta kort om din bakgrund/karriär och vad du gör nu.
– Jag skriver om politik och ekonomi för fem tidningar i Dalarna, där Avesta Tidning så klart är viktigast i By. Faktiskt hade jag aldrig en tanke om att arbeta på tidning. Till utbildningen är jag civilekonom, men så halkade jag in i tidningslivet på ett bananskal och älskade det. Föreningslivet och folkbildningen har varit mina viktigaste universitet, sedan har jag läst i Stockholm och Uppsala också.
Intervjuare: Gunvor Frykholm