Avesta OK:s veteraner och kända topporienterare Stefan och Thomas Nyberg är båda engagerade i By slånkvicku i sommar. Thomas sjunger Dan Andersson vid kolmilan, och Stefan med sitt team ligger bakom Hittaut som storsatsar i By med många nya checkpoints lagom till By slånkvicku.
Berätta för den som inte vet vad Hittaut är för något!
Stefan: – Hittaut är en friskvårdsaktivitet som Svenska Orienteringsförbundet driver. Ett antal checkpoints (i regel en stolpe på cirka en meter) placeras ut i skogar, närområden och i centralorter. Dessa ska sedan besökas med hjälp av papperskarta eller med hjälp av en karta i mobilen.
– Projektet har varit riktigt lyckat och har fått fler att komma ut och röra på sig samtidigt som de upptäckt nya platser i sin närhet.
Kan alla delta?
Stefan: – Checkpointsen finns av flera olika svårighetsnivåer och en del är också tillgänglighetsanpassade.
Var kan man Hittaut förutom i By i sommar?
Stefan: – Hittaut finns på ungefär 100 orter runt om i landet, så besöker man någon annan ort går det alldeles utmärkt att även delta där.
Hur stort är intresset?
Stefan: – Förra året var det runt 1400 personer som deltog i Avestas Hittaut och tillsammans besökte de 57000 checkpoints. Det här blir 5:e året som Avesta OK arrangerar Hittaut och för att göra det intressant försöker vi alltid hitta nya områden.

Är By ett sånt område?
Stefan: – Ja, i år har en karta gjorts i By, runt elljusspåret och skogen i dess absoluta närhet och lagom till By Slånkvicku kommer 15 checkpoints att släppas. Papperskartan kommer att delas ut till alla hushåll i kommunen i början av maj men det finns också flera utlämningsställen i kommunen.
Kan Hittaut jämföras med orientering?
Thomas: – Orientering är ju att lära sig hitta i terrängen med hjälp av karta. Hittaut är alltså orientering.
– Orientering kan bedrivas i många former: Elitorientering, som på senare tid blivit en fantastisk tv-idrott tack vare tekniska hjälpmedel som drönare, videokameror och GPS på löparen. Sedan finns hela spektrat där du tävlar för att komma så högt i resultatlistan som möjligt, eller kanske bara vara bättre än grannen.
– Det kan också vara att du helt enkelt ska klara av den bana och de kontroller som finns på den i din egen takt. Då kan man säga att det är precis vad Hittaut är!
Har Hittaut-projektet gjort att fler börjat orientera?
Thomas: – Det har kommit flera till orienteringen från Hittaut och det är toppen, men vi är säkra på att det finns en stor potential att hämta här som vi ännu inte nått.
Roligaste Hittaut-minnet?
Stefan: – Inget speciellt men det är alltid kul att möta folk i skogen som man aldrig annars ser där.
Thomas: – Jag tänker på den man jag skrev om på Hittauts hemsida förra året som var med på kommunens projekt Seniorkul. Där fick man en dag prova på orientering. Han fastnade och genomförde sedan Hittaut och tyckte det var en så fin morot.
– Likaså när man hör hur folk upptäcker smultronställen i trakten som man aldrig kommit till annars.
Ni är båda orienterare, vad skiljer er åt?
Thomas: – Svår fråga. För mig har det alltid varit ett stort kartintresse som också gjorde att jag fick jobba med kartor hela yrkeslivet. Stefan har löpningen mera naturligt, medan jag fått jobba mer med den.
Vad fick er att satsa på orientering?
Stefan: – Brorsan började och sedan kom hela familjen med, bra sammanhållning där vi gjort mycket kul tillsammans i klubben.
Thomas: – För mig var det ett från början stort idrottsintresse. Mycket friidrott och skidor som ung. Kom till orienteringen via kompisar som 12-åring. Motigt i början, men efter ett och ett halvt år trillade polletten ner och resultaten kom. Sedan var det bara att köra på!
Vem är snabbast?
Stefan: – Jag!
Hur ser era orienterings-cv ut?
Stefan: – På seniortiden var alltid stafetterna det viktiga för mig och inga större individuella framgångar, på äldre dagar har det dock blivit bättre fart (eller de andra har blivit långsammare…)
Thomas: – Jag är sex år äldre än Stefan. Jag hade mina största framgångar från junioråldern till en bit in i senioråldern. Mina största framgångar är ett natt-SM silver 1975. Fjärdeplatser på ultralång-SM och natt-SM 1976 och två SM-silver i budkavle (stafett). Juniorlandslaget och B-laget som senior.
– Stefans cv är annorlunda. Inte lika stora framgångar som senior, men efter det är han otroligt framgångsrik och stabil med både O-ringensegrar och förra året Sveriges bästa 65-åring och den konkurrensen är hård!

Thomas: – Jag har haft de flesta uppgifter man kan ha i en orienteringsklubb, bl a tävlingsledare och banläggare. Framförallt har jag jobbat med ungdomarna från 1969 och framåt. I dag är det mest ungdomarna och skötsel av webbsida och facebook som jag jobbar med.
Om någon som läser det här blir sugen på att börja orientera, hur ska den göra?
– Ett utmärkt sätt är att genast ta itu med Hittaut. Börja med de lättaste kontrollerna/checkpointsen och trappa upp. Vänd dig gärna till en orienteringsklubb. Här i Avesta är det Avesta OK och Dalaportens OL som är verksamma. Där får du hjälp att komma vidare.
Kan vem som helst orientera?
– Absolut! Vissa av checkpointsen är också anpassade om man har problem att förflytta sig.
Bästa orienteringsminnet?
Thomas: – Oändliga, men det är nog ändå budkavlarna med laggemenskapen som etsat sig fast. Vi har kommit trea på 10-milabudkavlen vid två tillfällen och dessutom figurerat i topp på 25-mannastafetten flera gånger.
Stefan: – Håller med Thomas helt, det har alltid varit stafetterna som varit nummer ett.
Vem eller vilka är era idrottsliga förebilder?
Stefan: – När jag växte upp hade vi flera duktiga i klubben som var några år äldre än mig och de var nog de som sporrade en.
Thomas: – Inom orienteringen är det legendaren Bertil Norman som var den som satte orienteringsträning på pränt. Han hade också en stor betydelse både för klubben och för mig personligen.
Vad är ni mest intresserade av på By slånkvicku? Vad vill ni inte missa?
Stefan: – Tyvärr krockar Slånkvickun alltid med Oringen. Men för några år sedan passade det och bästa minnet då var att få gå upp i kyrktornet, men trevligt överlag.
Thomas: – Jag fick tillfälle att sjunga vid kolmileaftonen i Vatebo förra året. Att få sjunga Dan Andersson är något extra för en orienterare i Bergslagen.
– Och nu har jag fått frågan om jag vill sjunga vid kolmilan även i år. Och ja, det är klart att jag vill.
Gunvor Frykholm
Fotnot: Hittaut i Avesta är en grupp på 7 personer: Aino Leijon, Solveig Palm, Lena Liljefors, Anna-Karin Lövgren, Hansi Kraus, Ola Jernström och Stefan Nyberg. De har jobbat sedan oktober med årets säsong, Stefan Nybergs roll är att hålla ihop projektet och driva det framåt.