Inger M Eriksson, du är ordförande i BUG som låter lite hemligt men som står för By utvecklingsgrupp och som verkar ha ett finger med i det mesta som pågår i By. Vilka är ni, vad gör ni?
– Vi är en ideell, politiskt obunden förening och är helt självständiga. Vårt uppdrag och syfte är att utveckla södra By till en ort där människor kan verka, bo och trivas, att upprätthålla servicen och skapa förutsättningar för ökad sysselsättning, som det står i våra stadgar.
– Gruppen har inget vinstsyfte utan ska enbart vara en drivande kraft för att ta tillvara alla goda krafter och sätta igång verksamheter.
Vilka är medlemmar?
– Medlemmar är bygdens folk och deltar gör man så länge det finns en fråga som engagerar. Vi har ingen medlemsregistrering. Alla är välkomna med idéer och i arbetet med att förverkliga dem.
– En styrelse på minst sju personer företräder föreningen. Till styrelsen kan medlemmarna komma med förslag som vi tillsammans kan omsätta i verkligheten.
Men hur vet jag som boende i By om att BUG finns?
– En eller två gånger om året skickar vi ut information till alla hushåll om vad vi gör och vad som är på gång. Och där välkomnar vi också initiativ och frågor.
Kan du ge exempel på nåt ni lyckats särskilt bra med?
– En framgång för oss kan man säga var när kommunen kom med förslag till ny skolorganisation. Förslaget innebar att mellanstadiet skulle flyttas till Horndal så endast klasserna F-3 skulle bli kvar i By. Vi ansåg att förslaget skulle vara förödande för By skola som är bland det viktigaste vi har. Våra kraftiga protester gav resultat och By skolas mellanstadium blev kvar.
Vad är du mest stolt över?
– En glad överraskning blev det när vi tilldelades “Årets landsbygdsinsats” av Folkare Landsbygdsforum, Avesta kommun. Motiveringen var att vi uppmärksammades för 20 års arbete för att lyfta bygdens attraktivitet. Tavlan och diplomet sattes upp i Solbacka bystuga så alla Bybor kan känna sig delaktiga.
Hur ser framtiden ut för By utvecklingsgrupp?
– I och med det engagemang som finns i bygden ser jag mycket ljust på framtiden. De många projekt vi för närvarande driver hoppas jag ska ge resultat. Ett exempel är korttidsregleringen av Dalälven nedströms Näs kraftverk då bristen på vatten och de snabba växlingarna mellan lågt och extremt lågt vatten varit större än tidigare somrar. Vi hoppas att den arbetsgrupp som jobbat med detta ska få gehör för sina förslag så vi kan få en ändring av vattenflödet.
– Och precis nu har vi faktiskt äntligen fått till ett möte med Vattenfall och Fortum i frågan.
Några fler projekt?.
– Vi ska asfaltera cykelvägen mellan macken och By skola. Och vi håller på att rensa Årängsån – kanotleden.
– Det gäller att hela tiden söka bidrag för de satsningar vi vill göra. De satsningar vi gör bygger ju på att vi fått bidrag för att finansiera projekten.
Om macken i By är hotad, skulle ni engagera er i det då?
– Självklart!
Finns det nåt som oroar dig när det gäller By eller BUG ?
– Jag är inte direkt orolig, men om jag får önska något så måste vi bli bättre på att få med oss ungdomarna i arbetet. Det är ju de som är framtiden. Det har också flyttat hit många till By på senare år. Jag som bott i By nästan hela mitt liv kände förut de flesta här. Nu är det många jag inte känner och som jag tror kan vara ett fint tillskott i vårt arbete. De ser ju lite med “nya” ögon hur bygden kan utvecklas som vi som bott här länge kanske inte tänker på.
Vad är BUG:s roll i By slånkvicku?
– BUG är huvudman för By slånkvicku. Men By slånkvickukommitté är en självständig grupp med egen ekonomi.
– Vi var med och startade By slånkvicku för över 20 år sedan. Vi sa att det skulle vara en natur- och kulturvecka. Alla var med på det, framför allt föreningarna, och tyckte det skulle bli så roligt. Och nu är det så självklart för bygden. Man kan inte tänka sig By utan slånkvicku.
BUG arrangerar det största eventet på By slånkvicku, vad är det bästa med By marknad?
– Vi ger säljare möjlighet att få avsättning för sina produkter. By marknad lockar ju tusentals personer, den har också beskrivits som en mötesplats där man träffar folk som man kanske bara träffar en gång om året.
Har ni uppnått allt ni vill med By marknad eller finns det mer att göra, hur ser din drömvision ut?
– Ja, i stort sett. Möjligen en önskan om ett större utbud av gediget hantverk och försäljning av sånt som går att äta.
– Roligt att så många deltar i Varpakastningen som går av stapeln i Fritiofs trädgård.
Dina egna framträdanden och berättelser under slånkveckan drar mycket publik, vad tror du det beror på? Vad ska du berätta om i sommar?
– När jag läste noveller av Carl Larsson i By tror jag många var intresserade av hur man levde förr i tiden. De är ju också ibland riktigt dråpliga och underhållande.
– I sommar ska jag berätta om min tid som lantbrevbärare och poststationsföreståndare hos Kungliga Postverket åren 1962-1973.
Dina bästa minnen från By slånkvicku?
– Det var fint på den tiden när vi tågade från By kyrka till By hembygdsgård och invigningen.
Vad önskar du dig av By slånkvicku i sommar?
– Jag tror inte det finns någon kommundel som har så många föreningar som vi har i By. Närmare 30 finns det och tillsammans med olika privatpersoner blir vi över 40 arrangörer i sommar. Jag önskar alla dessa fantastiska föreningar och enskilda stort lycka till med de arrangemang de har och så vackert väder så klart.
En mer personlig fråga. Du fyller 89 i år och har en arbetslust som känns helt unik, vad är det som driver dig?
– Vet egentligen inte, men jag kan väl säga att för mig är det självklart att engagera sig i frågor i sin närhet och särskilt om man ser att någonting som inte är bra kan förändras till det bättre.
– Jag är en föreningsmänniska från tårna och hela vägen upp.
Du är aldrig rädd för att fronta i frågor som engagerar dig.
– I arbetet som BUG gör krävs det inte så mycket mod. Och dessutom är den styrelse vi har helt otrolig. Men jag har ju också varit politiker och där kunde det väl ibland hetta till. Jag var ju Avesta kommuns första oppositionsråd och man var ju lite förvirrad hur man från majoriteten skulle tackla en sån! Det hände väl ibland att diskussionens vågor gick höga när vi hade olika åsikter men för det mesta så kom jag väldigt bra överens med de allra flesta.
Ge tre råd till unga människor som hoppas på/funderar på en framtid i By. Vad bör de tänka på?
– Tro på dig själv och var inte rädd för att göra bort dig. Engagera dig i någon förening. Om du gillar sång och musik, gå med i en sångkör, det stärker både kropp och själ.
När du har en stund över, vad läser du/lyssnar på/tittar på?
– Senaste boken var “Pastor Viveka och Tanterna” av Annette Haaland. Lyssnar nästan aldrig på radio tyvärr, men älskar att lösa korsord. Saknar tv:s kulturprogram Kontrapunkt, ett spännande och underhållande program.
Vad står närmast på din bucketlist?
– Jag är ju så gammal så någon bucketlist har jag inte. Jag har upplevt så mycket i mitt liv så jag är fullkomligt nöjd så länge jag får vara med och följa mina nära och käras liv.
Intervjuare: Gunvor Frykholm
Fotnot: Styrelsen i By utvecklingsgrupp BUG består av Erik Bohlin, Hede, Annica Palmqvist, Nylandet, Peter Larsson, Bredgrind, Lars Johansson, Leknäs, Bosse Larsson, Djupvik, Birgitta Eriksson, Kyrkbyn, Anna Eklund, Näs och Inger M Eriksson i Näs.